Pemanfaatan Pupuk Organik Untuk Meningkatkan Produktivitas dan Keberlanjutan Pertanian Di Desa Paku Jaya Kecamatan Morosi Kabupaten Konawe

Authors

  • La Gandri Halu Oleo University
  • Lies Indriyani Halu Oleo University
  • Wa Ode Hastiani Fahidu Halu Oleo University
  • Abdul Manan Halu Oleo University
  • Umar Ode Hasani Halu Oleo University
  • Sahindomi Bana Halu Oleo University
  • Junartin Teke Halu Oleo University
  • Muhsimin Muhsimin Halu Oleo University
  • Agusrinal Agusrinal Halu Oleo University
  • Vivi Fitriani University Of Jember
  • La Baco Sudia Halu Oleo University
  • Laily Mutmainnah University Of Jember

DOI:

https://doi.org/10.19184/aksilar.v2i2.5421

Keywords:

Agricultural Sustainability, Organic Fertilizer, Paku Jaya Village, Productivity

Abstract

Paku Jaya Village is a village where the majority of the population depends on the agricultural sector for their living. The main products are the cultivation of rambutan, dragon fruit, and oranges. The problems faced by partners relate to the application of organic fertilizer, not only providing necessary nutrients for plants, but also improving soil health and reducing the risk of environmental degradation. The aim of the community service program (PKM) is to solve the problems faced by partners by conducting outreach, FGD (Focus group discussion), and training. The expected impact of this program is that partners will have community knowledge regarding environmentally friendly agricultural practices. The methods for implementing the PKM program are socialization, FGD, and training. The expected target of PKM is to be able to provide practical recommendations for farmers and stakeholders in developing agricultural strategies that are more environmentally friendly and economical

References

Al-Baarri, A. N., Lestari, F. P., Mulyani, S., Rizqiati, H., Setiani, B. E., Pratama, Y., Widjajanto, D. W., Fuskhah, E., Pramono, Y. B., & Mukson. (2020). Pembangunan bidang pertanian dalam rangka meningkatkan ketahanan pangan nasional. Indonesian Food Technologists.

Boer, P. (2002). "Dampak Perubahan Iklim Terhadap Produksi Pertanian: Studi Kasus Kabupaten Bandung." Jurnal Iklim dan Lingkungan, 3(1), 56-70.

Gultom, M. (2024). Integrasi Prinsip-prinsip Permakultur untuk Praktik Pertanian Berkelanjutan. Tesis Sarjana. Fakultas Pertanian, Universitas Medan Area, Indonesia.

Hasdiansyah, S., Rudiansyah, R., Sarman, M., Tahak, K., Sofya, W., Niati, N., Aji, K. B., Niki, N., Zulfadli, A., Ahmad, M., Prasetia, A., Fauzan, A., Sari, M., Burhanuddin, H., & Jurumai, L. P. (2022). Penerapan Aplikasi SIDAT dalam Mengelola Data Desa di Desa Paku Jaya Jaya, Kecamatan Morosi. Anoa: Jurnal Pengabdian Masyarakat Fakultas Teknik UM Kendari, Volume 01(01), halaman 37-47.

Lagiman. (Ed.). (2020). Prosiding Seminar Nasional Fakultas Pertanian UPN "Veteran" Yogyakarta: Pertanian Berkelanjutan: Untuk Kedaulatan Pangan dan Kesejahteraan Petani. Yogyakarta: Program Studi Agroteknologi Fakultas Pertanian UPN "Veteran" Yogyakarta

Mahmuddin. (2013). Paradigma Pembangunan Pertanian: Pertanian Berkelanjutan Berbasis Petani Dalam Perspektif Sosiologis. Jurnal Sosiologi Universitas Syiah Kuala, 3(3), 59-75.

Marianah, S. (2013). "Peran Pupuk Organik dalam Meningkatkan Kesuburan Tanah: Tinjauan dari Aspek Fisik, Kimia, dan Biologi Tanah." Jurnal Tanah dan Lingkungan, 8(3), 120-135.

Muliati, St. M. Aprilla, Hasliana, Noviani, M. R. Said, S. F. Zahra, & N. Salsabila. (2024). Mengoptimalkan pertanian berkelanjutan: Program pelatihan pembuatan eco-enzyme dan POC untuk peningkatan produktivitas tanaman dan kesehatan lingkungan. Jurnal Abdi Negeriku, 3(1), 19-23.

Nugroho, I. S. (2023). Pendampingan pengolahan kotoran ternak sapi menjadi pupuk organik cair pada kelompok petani milenial "Belik Lesung". SUBSERVE: Community Service and Empowerment Journal, 1(1), 1-7.

Rela, I. Z. (2023). Analisis kompetensi petani di sekitar wilayah pertambangan dan dampaknya terhadap kegiatan pertanian berkelanjutan. JIIKPP (Jurnal Ilmiah Inovasi dan Komunikasi Pembangunan Pertanian), 2(2), 79-86.

Ruslana, Z. N., Umaroh, & Giarno. (2022). Edukasi petani dalam memanfaatkan informasi dan prakiraan iklim/musim melalui Sekolah Lapang Iklim di Tegalsari, Kedu, Temanggung. JEPKM: Jurnal Edukasi dan Pengabdian kepada Masyarakat, 1(2), 41-51

Salsa,B.L., Rumaisha, V.N & Dona, W.L(2024) Implementasi Pertanian Berkelanjutan dengan Memanfaatkan Limbah Pertanian menjadi Pupuk Organik Cair di Desa Musir Lor Kabupaten Nganjuk. JAMSI, Jurnal Abdi Masyarakat Indonesia, 4(4)1067-1076

Supriyono, Dr. (2024). Pemberdayaan Ekonomi pada Masyarakat di Wilayah Lahan Kering. Karanganyar: Penerbit Pupa Media Utama.

Susanti, R. (2016). "Pemanfaatan Pupuk Organik dalam Mendukung Pertanian Berkelanjutan di Indonesia Timur." Jurnal Agroteknologi, 10(2), 89-102.

Susanto, A. (2022). "Pengelolaan Risiko Iklim dalam Pertanian: Pengalaman dari Kabupaten Konawe, Sulawesi Tenggara." Jurnal Kebijakan Pertanian, 9(2), 30-45.

Widnyana, I. K., Proborini, M. W., Astiti, N. P. A., Kawuri, R., Defiani, M. R., & Suanda, I. W. (Eds.). (2020). Pertanian Berkelanjutan: Sebuah Pendekatan Konsep dan Praktis. Denpasar-Bali: Swasta Nulus.

Published

2025-04-25